Η Κυπριακή Αργυροχρυσοχοΐα μέσα από το Αρχείο Στεφανίδη

(Απόσπασμα από τον πρόλογο του Γιάννη Τουμαζή, Υφυπουργού Πολιτισμού)
Το έργο αυτό, προϊόν πολυετούς έρευνας των δύο αξιέπαινων συγγραφέων του, της Ευφροσύνης Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου και της Πετρούλας Χατζηττοφή, αποτελεί την πρώτη μονογραφία με θέμα τη νεότερη κυπριακή αργυροχρυσοχοΐα. Η τέχνη της κατεργασίας των πολύτιμων μετάλλων, με ρίζες που χάνονται στα βάθη της κυπριακής ιστορίας, υπηρετήθηκε με ζήλο και δεξιοτεχνία κατά τους νεότερους χρόνους από τους παραδοσιακούς τεχνίτες του νησιού, και κατά τον 20ό αιώνα ακολούθησε μια αξιοσημείωτη πορεία εκσυγχρονισμού, προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα της μοντέρνας εποχής. Την πορεία αυτή προβάλλει η παρούσα έκδοση, η οποία βασίζεται στο πολύτιμο αρχειακό υλικό που άφησαν πίσω τους οι τρεις γενεές χρυσοχόων της γνωστής οικογένειας Στεφανίδη, με έδρα τη Λευκωσία.
Αξιοποιώντας το εύρος πρωτογενών πηγών του Αρχείου Στεφανίδη, εμπλουτισμένο με περαιτέρω ερευνητικά δεδομένα, το βιβλίο σκιαγραφεί την ιδιαίτερη σφραγίδα της οικογένειας Στεφανίδη στην τοπική τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, από τις αρχές του 20ού αιώνα και εξής. Μέσα από τις πλούσια εικονογραφημένες σελίδες του προβάλλει ο πλούτος των εκκλησιαστικών και κοσμικών έργων του Γεωργίου Στεφανίδη, οι πρώτες συνεργασίες με ξένες εταιρείες και οι συστηματικές εισαγωγές ευρωπαϊκών ειδών, η στροφή του Βάκη Στεφανίδη προς νέα είδη, εμπνευσμένα από έργα της κυπριακής τέχνης του παρελθόντος, καθώς και η ιδιαίτερη καλλιτεχνική ταυτότητα της τρίτης γενεάς χρυσοχόων της οικογένειας, η οποία διατηρεί μέχρι σήμερα σε λειτουργία το οικογενειακό χρυσοχοείο. Παράλληλα, μέσα από το πλούσιο σωζόμενο υλικό από ερευνητικές και άλλες δραστηριότητες του Βάκη Στεφανίδη, ο αναγνώστης πληροφορείται για τον κόσμο των παραδοσιακών τεχνιτών, τα εργαστήρια, τις μεθόδους, τα εργαλεία και τα έργα τους, καθώς και για τις σημαντικές προσπάθειες αναβάθμισης της τέχνης μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η σωστή διαχείριση, αξιοποίηση και ανάδειξη του σπάνιου αρχειακού υλικού, η πολύπλευρη οπτική της ανάλυσης, και ταυτόχρονα η λεπτομερής τεκμηρίωση όλων των επιμέρους θεματικών που παρουσιάζονται, καθιστούν το παρόν έργο μια πολύτιμη συνεισφορά στην έρευνα και μελέτη της κυπριακής αργυροχρυσοχοΐας, η οποία εξακολουθεί να εκφράζεται μέχρι σήμερα στο νησί μας με την παραγωγή έργων λεπτής τέχνης, και φιλοδοξεί να συνεχιστεί στο μέλλον με ανανεωμένες προοπτικές και αξιώσεις.
Περιεχόμενα
Πρόλογος Γιάννη Τουμαζή, Υφυπουργού Πολιτισμού
Πρόλογος Οικογένειας Στεφανίδη
Πρόλογος Ευφροσύνης Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου
Εισαγωγή
Κεφάλαιο 1: Γεώργιος Σ. Στεφανίδης (1886-1959)
1.1: Η καταγωγή – τα πρώτα χρόνια
1.2: Το χρυσοχοείο Στεφανίδη (1906-1959)
Κεφάλαιο 2: Σάββας (Βάκης) Γ. Στεφανίδης (1927-1977)
2.1: Σκιαγραφώντας μια πολύπλευρη προσωπικότητα: Σπουδές, ενδιαφέροντα και δραστηριότητες του Βάκη Στεφανίδη
2.2: Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Βάκη στο οικογενειακό χρυσοχοείο: Εκσυγχρονισμός και ανανέωση
2.3: Η συμβολή του Βάκη Στεφανίδη στην αναβάθμιση της κυπριακής αργυροχρυσοχοΐας
Κεφάλαιο 3: Ανασυνθέτοντας την ιστορία της νεότερης κυπριακής αργυροχρυσοχοΐας μέσα από το Αρχείο Στεφανίδη: Σωζόμενα τεκμήρια από τις καταγραφές και μελέτες του Βάκη Στεφανίδη
3.1: Φωτογραφίες
3.2: Οπτικογραφημένο υλικό
3.3: Σχέδια
3.4: Κείμενα
Κεφάλαιο 4: Η τρίτη γενεά χρυσοχόων της οικογένειας Στεφανίδη
Επίλογος
Βιβλιογραφία
Παραρτήματα σχεδίων
Ευρετήρια
Εκδότης G. Stephanides Son & Co. Ltd
Μορφή Σκληρόδετο | 610 σελίδες
Διαστάσεις 240 x 300 x 40 mm
Λευκωσία 2022
Γλώσσα Ελληνική
ISBN 978-9925-597-57-4
Κεντρική διάθεση G. Stephanides Son & Co. Ltd